“Eten is vanzelfsprekend, eten doen we elke dag, eten is gezellig en eten moet vooral lekker zijn. Maar nog belangrijker: eten helpt u fit en gezond te blijven! “

U kunt bij LEEF! terecht voor een gedegen voedingsadvies bij onder andere diabetes, te hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, obesitas en overgewicht, COPD, ondergewicht en ondervoeding, maag- en darmproblemen en prikkelbare darmsyndroom, voedselovergevoeligheid en meer. Binnen Leef! staat naast de reguliere diëtetiek, ook de orthomoleculaire diëtetiek centraal.

Wat betekent orthomoleculair?

De term Orthos komt uit het Grieks en betekent; juist, recht of gezond. Moleculair verwijst naar de moleculen die betrekking hebben op de voeding. Dit zijn voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren.

Een juiste voeding (orthos) is dus de basis voor de juiste moleculen, die gezamenlijk zorgen voor een optimaal functioneren van het lichaam om zo een optimale gezondheid te bereiken. De orthomoleculair diëtist begeleidt u dus naar een optimale gezondheid met passende voeding die voorziet in alle benodigde voedingsstoffen.

Wat is een orthomoleculair voedingsadvies?

Bij orthomoleculaire adviezen wordt uitgegaan van een wisselwerking tussen alle organen in het lichaam, de psyche, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hormoonsysteem. Tijdens de begeleiding wordt onder andere gekeken naar eetgedrag, beweging, sociale omstandigheden (gezin, familie, werk), leefstijl (stress, slaapritme, ontspanning) en invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld stress) en de relaties daartussen.

Soms vraagt uw gezondheid om een aanpassing van uw voeding. Dit is onder andere belangrijk bij diagnoses zoals: insulineresistentie, diabetes, hyper/hypo verschijnselen, te hoog cholesterol, hoge bloeddruk, ADHD, darmklachten, maagklachten, jicht, acne, koolhydraatverslaving, over- of ondergewicht, COPD, menstruatieklachten, allergieën, voedselovergevoeligheid, osteoporose, (reumatische) artritis, artrose, blaasontsteking, PCOS, fybromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, migraine en darmproblemen.

Geen mens is hetzelfde. Daarom voorzien wij u altijd van een voedingsadvies op maat, aangevuld met tips en ideeën om tot een voedingspatroon te komen dat bij u past!

Op zoek naar de oorzaak van uw klacht

Tijdens het consult wordt uw klachtenpatroon in kaart gebracht en u krijgt uitleg over de fysiologie van het lichaam. Tijdens de consulten wordt bepaald welke oorzaak mogelijk achter een bepaalde klacht en/of ziektebeeld verschuilt zit en de klacht wordt vanuit deze oorzaak benaderd.

U krijgt een uitgebreid voeding- en beweegadvies. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld. Over het algemeen hebben mensen meer voedingsstoffen nodig dan de aanbevolen hoeveelheden die afgestemd zijn op de gemiddelde persoon. Het streven is altijd om dit met gezonde voeding te bereiken. Lukt dit niet dan krijgt u een advies voor aanvulling van voedingsstoffen met een of eventueel meerdere supplementen.

Voedingssupplementen zijn vitamines, mineralen, vetzuren, probiotica of andere stoffen die normaal in de voeding voorkomen. Voedingssupplementen kunnen nooit een volwaardige voeding vervangen maar zijn bedoeld als (tijdelijke) aanvulling hierop. Er is veel kwaliteitsverschil tussen supplementen en iedereen heeft andere behoeften. Dus ook een suppletieadvies is dus altijd maatwerk.

Vergoeding

Dieetadvies wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat u recht heeft op 3 behandeluren per kalenderjaar. Hierna wordt dieetadvies extra vergoed vanuit diverse aanvullende pakketten. Vergoeding uit de basisverzekering gaat ten koste van het eigen risico als u ouder bent dan 18 jaar. Vergoeding uit de aanvullende verzekering gaat niet ten koste van het eigen risico.

Dieetadvisering voor chronische patiënten met bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten of COPD wordt volledig vergoed vanuit de ketenzorg. Deze vergoeding gaat niet ten koste van het eigen risico. Op onze website www.dietheek.nl/tarieven-vergoedingen vindt u meer informatie over de tarieven en vergoedingen. Ook vindt u hier een overzicht van alle aanvullende pakketten waarin extra dieetadvies is opgenomen.

Afspraak maken?

Bij Diëtheek Maastricht en Heuvelland werken meerdere diëtisten en er zijn diverse specialisaties. U wordt altijd geholpen door een kwaliteitsgeregistreerde diëtist! Meer informatie over de praktijk, de spreekuurlocaties en mijn collega’s vindt u op onze website www.dietheek.nl/maastricht-heuvelland. U kunt online een afspraak maken via deze website van LEEF!. U kunt ook bellen met het afsprakenbureau van Diëtheek (telefoonnummer 088-4253600).