“Eten is een noodzaak, bewust eten is een kunst”

Je kunt bij LEEF! terecht voor een gedegen voedingsadvies bij onder andere diabetes, te hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, obesitas en overgewicht, COPD, ondergewicht en ondervoeding, maag- en darmproblemen en prikkelbare darmsyndroom, voedselovergevoeligheid en meer. In ons centrum staat naast de reguliere diëtetiek, ook de orthomoleculaire diëtetiek centraal.

Wat betekent orthomoleculair?

De term Orthos komt uit het Grieks en betekent; juist, recht of gezond. Moleculair verwijst naar de moleculen die betrekking hebben op de voeding. Dit zijn voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren.

Een voeding met de juiste moleculen is de basis voor een optimaal functioneren van het lichaam. Zonder de juiste moleculen kunnen chemische processen in je lichaam gaan haperen, waardoor klachten kunnen ontstaan. De orthomoleculair diëtist begeleidt je dus naar een optimale gezondheid met passende voeding die voorziet in alle benodigde voedingsstoffen.

Wat is een orthomoleculair voedingsadvies?

Bij orthomoleculaire adviezen wordt uitgegaan van een wisselwerking tussen alle organen in het lichaam, de psyche, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hormoonsysteem. Tijdens de begeleiding wordt onder andere gekeken naar eetgedrag, beweging, sociale omstandigheden (gezin, familie, werk), leefstijl (stress, slaapritme, ontspanning) en invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld stress) en de relaties daartussen.

In de orthomoleculaire diëtetiek wordt gekeken naar je klachten in relatie tot vitamines, mineralen en andere stoffen in je voeding. Vergelijk het met een auto. Deze rijdt ook niet op benzine alleen. Andere eetgewoonten, soms in combinatie met voedingssupplementen, kunnen veel klachten verhelpen en medicijngebruik verminderen.

Je gaat met een goed voedingsadvies naar huis. Om dit te realiseren luisteren we goed naar je en nemen we ruim de tijd. Behalve een voedingsadvies en ideeën voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes, krijg je vooral ook kennis mee over hoe jij jezelf weer gezond kunt maken en kunt houden.

Op zoek naar de oorzaak van uw klacht

Samen bespreken we je klachten, je algeheel welbevinden en bekijken we je voeding. Waar nodig passen we dingen aan. Kernpunten van een gezonde voeding zijn per definitie ‘natuurlijk’, onbewerkt en variatie. Soms is het duidelijk dat vermindering van klachten met een goede voeding erg lang gaat duren. Dit komt omdat voeding van nature lage hoeveelheden vitamines en mineralen bevat. Om herstel te bevorderen kunnen we je supplementen adviseren ter ondersteuning. Uiteraard houden we daarbij rekening met jouw wensen en mogelijkheden om deze al dan niet in te zetten.

Hoewel orthomoleculaire voedingstherapie een op zichzelf staande therapie is, kan het zinvol zijn om het complementair in te zetten binnen ons centrum. Zo kan voeding bijvoorbeeld een belangrijke aanvulling zijn bij spier- en gewrichtsklachten, slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, jicht, menstruatieklachten, osteoporose, (reumatische) artritis, artrose, blaasontsteking, fybromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, migraine en darmproblemen.

Vergoeding

Dieetadvies wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat u recht heeft op 3 behandeluren per kalenderjaar. Hierna wordt dieetadvies extra vergoed vanuit diverse aanvullende pakketten. Vergoeding uit de basisverzekering gaat ten koste van het eigen risico als u ouder bent dan 18 jaar. Vergoeding uit de aanvullende verzekering gaat niet ten koste van het eigen risico.

Dieetadvisering voor chronische patiënten met bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten of COPD wordt volledig vergoed vanuit de ketenzorg. Deze vergoeding gaat niet ten koste van het eigen risico.

Afspraak maken?

U kunt online een afspraak inplannen of bellen naar 043-2070930.

Heeft u specifieke vragen voor de diëtiste, dan kunt u bellen met 06-46380140.