Wat is een familieopstelling?

Familieopstellingen leren ons meer over verstrikkingen in onze relaties en ons leven, hoe deze in vorige generaties kunnen zijn ontwikkeld en doorgegeven en, vooral, hoe een opstelling kan helpen bij het ontwarren. Opstellingen kunnen helpen onbewuste patronen of dynamieken zichtbaar te maken.

Bij een familieopstelling kan een deelnemer een vraag of probleem laten opstellen in de (fysieke) ruimte. Het kan een vraag zijn over een persoonlijk (psychisch) probleem, maar ook iets dat in een familie speelt, een geheim, of iets dat al jaren leeft in de relatie met familieleden en maar niet duidelijk wordt.

De andere aanwezigen zullen fungeren als delen van het systeem dat met deze vraag of dit probleem te maken heeft, en dit verbeelden in de rol van representant. Als representant ben je aanwezig in de groep en kan je gevraagd worden om iemand te representeren die belangrijk is bij de vraag of het thema dat door de vragensteller wordt aangebracht.

Zowel als deelnemer als representant kun je ervaren dat je bij een opstelling raakt aan iets dat groter is dan jezelf, een systeem dat als het ware mensen met elkaar verbindt, op wat voor manier dan ook. Hoewel er vaak intense en gevoelige zaken aan de orde komen brengen opstellingen ook vaak humor mee, dat brengt op een dag als deze beslist ook lichtheid!

Het is niet nodig ervaring te hebben met opstellingen of achtergrondkennis te bezitten. Wat nodig is is aanwezigheid en ontvankelijkheid, het durven kijken met ‘nieuwe ogen’.

Je kunt je voor deze dag aanmelden met een vraag die je wil opstellen of als representant.

Een vraag kan zijn:

 • Ik wil dingen veranderen in mijn leven, maar op de een of andere manier lukt het maar niet
 • Waarom is er geen vertrouwelijkheid tussen mij en mijn zus?
 • Waarom voel ik mij snel afgewezen?
 • Hoe kunnen mijn kinderen opgroeien zonder dat ze mijn problemen overnemen?
 • Welke rol speelt mijn ziekte in mijn leven en hoe kan ik die plaatsen?
 • Waarom lukt het mij niet een voor mij passende job te vinden en te houden?

Maar eigenlijk kan alles waar je tegenaan loopt een vraag zijn.

Dag ‘Familieopstellingen’

Regelmatig organiseert LEEF! Maastricht, een dag familieopstellingen met familieopsteller Lennar Imandt, psychotherapeut/psychosociaal therapeut.

Lennar is een ervaren opsteller en therapeut die op een zachte maar duidelijke manier zijn eigen sfeer opbouwt.

Op zo’n dag worden drie opstellingen gedaan.

De kosten voor deelname aan deze dag als vragensteller zijn €80, als representant €30. Hierbij inbegrepen zijn de hele dag koffie, thee en fris(water), en rond de middag een lunch.

Dit bedrag dient contant te worden afgerekend op de dag zelf. Afmelden kan tot uiterlijk 48 uur voor de geplande datum.

De dag begint om 10.00 uur en eindigt tussen 16.15 uur. Inloop vanaf 09.30 uur.

Eerstvolgende cursus is gepland op 22 juni 2019

Heb je interesse in een dag familieiopstellingen dan kun je je aanmelden via info@leefmaastricht.nl met de volgende gegevens:

 • Naam
 • Adres
 • Telefoonnummer
 • Email
 • Aanmelding als ‘vragensteller’ of als ‘representant’