Wat is Shiatsu?
Shiatsu is een Japanse geneeswijze die is afgeleid van een oorspronkelijk in China ontwikkelde manier van zelfmassage. Letterlijk betekent Shiatsu “druk met de vingers”.
Door de druk die de therapeut op het lichaam geeft van de ontvanger, beïnvloedt hij de energiestroom in de energetische kanalen van het lichaam; de meridianen. Deze energiestroom wordt Ki genoemd, onze levensenergie. Shiatsu is een methode die bijdraagt aan het helende proces bij aandoeningen. Het corrigeert de balans in het lichaam, haalt blokkades weg en verbetert en onderhoudt de algehele gezondheid.
Klachten:
Klachten die met Shiatsutherapie kunnen worden bestreden, zijn onder andere:
Stress gerelateerde klachten, Burn out klachten, hoofdpijn, KANS (klachten aan armen nek en schouders), RSI, fibromyalgie, aangezichtspijn, oorsuizing, oorpijn, hoge en lage bloeddrukklachten, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), klachten aan armen en benen, heupklachten, maag en darmklachten (spastische darm), whiplash, rugpijn, spierspanningsklachten en sportblessures.
Shiatsu is een methode die bijdraagt aan het helende proces bij aandoeningen. Het corrigeert de balans in het lichaam, haalt blokkades weg en verbetert en onderhoudt de algehele gezondheid.
Shiatsutherapie heeft een gunstige invloed op:
- Het bewegingsapparaat
- De spijsvertering
- Ademhaling
- Hart en bloedvaten
- Het zenuwstelsel
- Het endocriene stelsel (hormoonstelsel)
- De geest
Shen shiatsu:
Dit heeft mij als behandelaar meer inzichten gegeven in het waarnemen en aanraken, met nieuwe technieken uit het Oosten (shiatsu), uit het Westen (osteopathie) en het werken binnen de zeven zelfregulerende systemen van het menselijk lichaam.
Wat zijn triggerpoints?
Een (myofaciaal) triggerpoint is een kramp in een spier. Het voelt aan als een harde (pijnlijke) plek. Het houdt de spier gespannen, ook in rust. Het geeft pijn als je erop drukt, waardoor je een bekend pijngevoel kunt oproepen en het zit meestal op een vaste plek.
Velen denken dat de oorzaak van een klacht ligt op de plek waar de pijn is. De pijn trekt de aandacht en vaak kijkt men niet verder, waardoor de oorzaak niet wordt achterhaald. Kenmerkend voor een triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen. Bij ieder triggerpoint komt deze afgeleide pijn telkens voor in karakteristieke patronen. Zo kan bijvoorbeeld spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren in de hals. Pijn in de onderrug kan voortkomen uit de billen, de buikspieren en zelfs de kuiten. De oorzaak moet dus niet alleen worden gezocht op de plaats waar het pijn doet. Dit verklaart ook waarom andere behandelmethoden niet altijd het gewenste resultaat geven.