Wat is natuurgeneeskundige therapie?

Het uitgangspunt van een natuurgeneeskundig therapeut is dat lichaam en geest een onlosmakelijke eenheid vormen: de holistische benadering van de geneeskunde. De therapeut herkent in zijn cliënt een onderlinge samenhang van fysieke, emotionele, mentale en processen en bekijkt en behandelt dus de totale mens in plaats van uitsluitend de ziekte. Uitgangspunt van natuurgeneeskundige therapie is dat ziekte veroorzaakt wordt door een tekort of teveel bij de cliënt in een bepaalde situatie. Door het geven van inzicht en met de juiste behandeling kan deze onbalans opgeheven worden.

Bij LEEF! zullen wij uw klacht benaderen via Manuele neurotherapie en Reflexzonetherapie.

Manuele neurotherapie

Manuele neurotherapie richt zich op alle aspecten die de pijn/klacht veroorzaken:

  • Belastingen in het perifeer zenuwstelsel; het bewegingsapparaat met spieren, gewrichten en ligamenten.
  • Belastingen in het autonoom zenuwstelsel; sympaticus (stress systeem), parasympaticus (herstel/rust systeem), organen en hormonen.
  • Psychische en emotionele belastingen zoals relaties met omgeving, opvoeding, stress, emoties vb. angst, verdriet
  • Belastingen in het centraal zenuwstelsel: ruggenmerg en hersencentra.

De therapie is gericht op het werken op al deze factoren die samen verantwoordelijk zijn voor pijn. Een behandeling bestaat uit manuele technieken op het lichaam en het aanduwen van zenuwreflexpunten op de voeten.

Bron: www.mnt-nr.com

Reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie heeft als uitgangspunt dat op handen, voeten en oren reflexzones liggen die corresponderen met de wervelkolom, organen en klieren in het lichaam. Deze reflexzones worden met duim en vingers bewerkt, wat zorgt voor een betere doorbloeding van het corresponderende lichaamsdeel.

Tijdens en na een zwangerschap is het een veilige en aanbevolen therapie, zowel voor moeder als kind. Reflexologie geeft verlichting bij klachten en problemen tijdens de zwangerschap en het kan eveneens worden ingezet bij het draaien van een stuit- of dwarsligging en om de bevalling op te wekken wanneer je uitgerekend bent.

Wanneer?

Beide therapieën kunnen ingezet worden voor zowel acute als chronische klachten. Het is dan ook beide een aanvulling op onder andere fysiotherapie en behandelingen in het reguliere medische circuit.

 

Vergoeding?

De therapeut is ingeschreven bij de beroepsvereniging LVNT (www.lvnt.nl) en bij de overkoepelende organisatie RBCZ (www.rbcz.nu). Dit betekent dat de therapeut op een HBO-niveau opgeleid is en jaarlijks de licentie ontvangt op basis van de gevraagde bijscholing en kwaliteitseisen die aan de therapeut gesteld worden.

Dit betekent ook dat uw consult gedeeltelijk vergoed wordt uit de aanvullende verzekering. De therapie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Check uw verzekeringspolis, welk bedrag u precies vergoed krijgt.